Self-build.co.uk

Self-build.co.uk
Search
CLICK FOR MENU

Contemporary Addition to a Farm Worker's Cottage

Printer-friendly version
The need for added space and light has seen this traditional dwelling gain a stunning glazed extension
contemporary glass extension
modern extension to brick home
modern front door
glazed extension living area
contemporary white kitchen
new garage and driveway

Following the success of the neighbouring Bluebell Pool House, Adam Knibb Architects were approached to come up with a design for a whole house refurbishment and extension to a farm worker’s cottage.

Fact file

Project: Renovation & extension

Style: Contemporary

House size: £170m2

Project cost: £200,000

Cost per m2: £1,176

Construction time: 11 months

When it came to the Beckett House, the homeowners were initially limited to building a much smaller extension than desired, due to strict planning parameters and the size of their existing dwelling. This  meant that they had to take an inventive approach to getting the space required.

Due to the countryside location, the team at Adam Knibb had to overcome a planning policy that allowed dwellings below 120m2 to be extended by only 25%. The property was therefore extended partially, so that the owners could then apply for a much larger extension once above the 120m2 threshold.

Modern approach

The contemporary renovation transformed the traditional dwelling, and the ground floor extension opened up broad views into the garden and the woodlands beyond. A new master suite was added at first floor level, which protrudes from the existing building to benefit from dual aspect views.

The exterior aesthetic creates a clear distinction between the ground and the first floor – a solid, monolithic masonry extension forms the base, with a timber box appearing to sit lightly on top. The scheme avoids being overbearing where the property faces the road, favouring an understated look but the rear of the house now boasts a completely transformed outlook.

Internally, a radical floating staircase allows natural light to stream from the front hallway into the open-plan living space at the rear of the house, where broad slim-line sliding doors blur the transition between inside and out.

Feeling at home

Any successful project begins with a clear understanding of the client’s desire and the site itself. Whilst the architect’s focus was on creating a contemporary style that suited the owners’ needs, they were keen to tie the design into the building’s surroundings – for example, the use of timber cladding has been incorporated to compliment the trees that line the plot.

The owners are delighted with the contemporary light-filled spaces that Adam Knibb Architects brought to fruition. The firm also offered support and advice whenever needed. At the outset, the couple were unsure of the value that a professional designer would bring to the project, but the results speak for themselves.

Login or register to post comments

To post your comment you need to log in or register with the website. Registered users can log in using the form to the left. If you are a new user, please use the ‘Register’ form to the right.
Have your say:
Submit your comment