Oak extension with vaulted ceiling

This lovely stone built house had a lot of inward looking rooms, with quite small windows, which didn’t make the most of the far reaching views across the garden.

The family wanted a large room that would be adaptable, somewhere to happily settle on the sofa, read a book, gaze out to the garden or congregate with friends at the dining end of the room and spill out onto the terrace in the Summer.

Arboreta responded to this brief by designing a structure that is particular to Arboreta, a faceted garden room. Our client loved this idea. Our architectural designer designed the structure to come off the kitchen and to have a vaulted ceiling to create a feel of airiness and height with large panels of glass to enable you to view the garden in all seasons.

To add some character to the room, we included a few King trusses and left the oak rafters exposed. To ensure the new room felt homely, our designer created a solid wall area at one end in which to install a fireplace and an area where the family could hang much loved art.

To create that indoor outdoor feel, we designed the threshold of the garden room to be level with the exterior.

Our clients laid a limestone floor inside the garden room flowing out to the terrace to create a seamless flow between the two.

The new structure has transformed the way in which the house is used by the family, both internally and externally in the summer months. It is truly a room for all seasons.

Read more about this project on Arboreta’s website.

Gallery

Our sponsors