Passivhaus in conservation area

Architect Adrian Cook has designed a Passivhaus certified new build 2 bedroom house in a conservation area in Crickhowell, Powys.

The building envelope was built by Mike Whitfield, for the self builder client to finish off decoration, fixtures and fittings inside, and to help keep costs down. In response to the conservation area setting the more traditional front elevation of the house is finished with roughcast render, with timber boarding facing the fields to the rear. A green roof tops a single storey living room area to the side of the main house.

Progression Passivhaus certified timber windows from Green Building Store were chosen for the project

Adrian Cook commented: “We liked the minimalist, simple lines of the Progression range which worked really well with the design. Their ‘frameless’ appearance is well suited to the timber cladding on the rear of the house, and we made a feature of them on the front elevation with smooth render surrounds in a different colour. The Progression windows are very well made, and have gone down well with the client and visitors.”

Green Building Store supplied, designed and commissioned the Novus 300 MVHR system at the project, with initial design input from Alan Clarke.

Adrian Cook commented: “Green Building Store offers a very useful MVHR design service with detailed labelled designs which are a great help with installation. I’ve also used Green Building Store’s MVHR design service for a system at my own house and found it similarly easy to work with. The clients are reporting that the MVHR system is working smoothly and quietly.”

Find out more about this project.

Our sponsors