The task of replacing a rundown bungalow with a new self-build home that would take advantage of a prominent rural setting, not to mention panoramic views over the Nottinghamshire countryside, was awarded to Julian Owen Associates Architects.

The practice worked through complex negotiations with the local planning department to establish a scheme that would be sensitive to the conservation area and green belt location.

Externally the new house fuses traditional materials, sympathetic to the vernacular buildings in the village, with contemporary design elements. This includes full-height strip glazing that lends the home a unique character.

Internally natural brightness is maximised throughout via a bank of rooflights set into the apex of the roof. These openings allow sunlight to penetrate into the core of the house’s central hallway.

An impressive bespoke timber and glass staircase and galleried landing make for highly individual finishes and encourage light to flow throughout the building.

Our sponsors