barn, refurbishment, norton timber,

BEAUTIFUL VENUE IN THE GARDEN OF ENGLAND

This stunning project would be Norton Timber’s most involved to date.

In May of 2010 we were given the opportunity to tender to build a brand new tithe barn which was to be built to replace a marquee the client had been using to stage wedding receptions and functions in. The new building was to be nearly forty meters in length and at its widest point twenty meters in width.

THE BUILD PROCESS
Norton working with our engineer designed a tithe barn frame building incorporating features our clients had stated they required, namely the removal of all the isle divides and timber plates which are traditionally used to hold the barn base together; this was to enable guests to be able to walk around the posts of the main frame thus giving more usable floor space uninterrupted by the walled off bays.
The overriding objective of this project was the date of completion; we had to hand the completed build over to the clients by April 2010, as there were already events booked to take place in what will be their stunning new venue.

It gives the whole team at Norton Timber enormous pride and pleasure to be able to show you one of our most challenging builds brought in on time and budget. In total we worked six months on this build, three months at our framing yard assembling the oak frame and the three months on site. The comments and reaction to our design which accommodates the original brief shown on the planning drawings plus the client’s requested adjustments have been wonderful, with one memorable comment likening it to “A cathedral of oak”.

Visit website

Gallery

Our sponsors