The Johnstones’ new home was inspired of travelling and all things nautical. When they spotted a rundown 1960s cottage (which was subsequently knocked down) in an area they knew well, the couple decided it was an ideal place for them to self-build their dream home.

The Johnstones wanted to create a completely bespoke property, so worked with package specialist Scandia-Hus’s in-house design team to create a timber frame home to suit their requirements.

The resulting property is a luxurious New England-style property with a bright and contemporary interior.

Internally the living space is open plan. This proved to be quite a complex requirement as the couple didn’t want any corridors in order to maximise all available light and space.

The plot’s location threw up another challenge due to its close proximity to the sea. To satisfy Building Regulations, in accordance with the Flood Agency’s guidelines, the house had to be raised a metre above ground.

To prevent the potentially damaging effects of the salt and the wind, the Johnstones had to be careful in their selection of materials.

A number of clever energy saving measures were included to help minimise running costs. These include underfloor heating, solar panels and a woodburning stove in the lounge.

Sliding doors and full-height glazing to the rear of the house mean the couple are able to appreciate the spectacular views of the coast and their beautiful garden, which leads directly out onto the beach.

Find out more about this and other projects on Scandia-Hus website.

Our sponsors