Timber frame home with garden

The Lloyds had lived in the Old School House for almost 40 years before building their Scandia-Hus in the back garden. They felt the house was too large for just the two of them, as well as being hard work and expensive to run, so they planned to downsize to a lower maintenance place.

The resulting home is a stunning chalet bungalow, thought through and carefully designed to not only be aesthetically pleasing but to fit in with the environment and function for now and in the future. The upstairs rooms, although currently used as bedrooms available for family visits, can be easily converted into carer’s accommodation, with the plumbing and electricity installed so the upper floor could one day be transformed into a self-contained annexe if required.

Minimal maintenance was also a key factor, the home has no external timbers, with UPVC fascias, cladding, and windows. Comfort to the couple was keeping the space as warm as it could be, the airtight qualities of a Scandia home along with the high level of insulation synonymous with the brand were just the starting points, they also included triple glazing and underfloor heating throughout.

It was important to Carolyn that the house was in keeping with the area, and so she emulated aspects of the original schoolhouse such as the exterior colouring to ensure this happened. The brick cladding choice was made based on this, a yellow tone inspired by the stone of the house, as was the decision for slate on the roof to match.

Michael and Carolyn have learnt a great deal from their schoolhouse endeavours, but now it’s time for them to sit back, relax and enjoy what they have created together – a beautifully designed home that suits their present and future selves perfectly.

Gallery

Our sponsors