Glass extension by Nicolas Tye Architects

Located within Cambridgeshire is Kimbrook House, a detached grade II listed dwelling. The clients were looking for sympathetic design that enhances the existing setting and neither detracts from or overpowers it.

The proposals for this scheme were not to extend the listed structure but create a semi-independent structure away from it. A single storey family room extension has been carefully placed away from the key historic facades. This ensured minimal disturbance to the historic fabric and setting, allowing the listed structure to remain dominant in scale and presence.

The use of glass links allows visual separation while creating a flow between the listed building and extension. Two key materials used were dark copper cladding and minimal framed glass, as both materials harmonise whilst emphasising the listed building’s current style.

The use of bio-diverse green roofs allows the existing habitat below the footprint of the building to be retained, this also softens the building into the site when viewed from the upper levels of the three-storey listed structure.

Winner – National Home Improvement Council Award for Best use of Aluminium Systems for windows, doors & facades 2017.

Shortlisted – Build It Awards, Best Architect/Designer for a Renovation or Extension project 2017.

To read more about this project click here.

Gallery

Our sponsors