Baufritz - House Clifton in Dorset

“The family already knew what they wanted in terms of the interior layout. What was as important to them was the outside spaces, and how the pool and gardens related to the inside of the house. We often speak about how a house relates to the outside, here they were given equal billing. The stunning views to the south look down the valley to Uplyme and the sea beyond.” – Architect Anthony Cooper

The drive meanders through the trees and then passes by the timber-clad element of the house to reveal the white rendered home beyond. The intention was to make the house still feel relatively modest up to this point. Visitors then walk down towards the entrance.

One is confronted by a light and airy entrance with glimpses of the incredible views. The centre of the house accommodates the lobby with staircase. Living space is on the ground floor and sleeping on the floor above. Using the slope of the land, there is a third basement level which accesses the garden, pool, cinema rooms, gym and sauna.

The living area is a large space and the use of colour makes it warm and inviting. The location of the kitchen at the entrance is perfect with the “hidden” spaces of the utility room, home office and pantry not obvious. “My favourite room is the kitchen dining area. It’s where family time is, where we spend time with our friends, it’s where I feel most at home.” – Owner Baufritz House Clifton

The sleeping rooms above are designed to be a sanctuary away from the rest of the house. These rooms have views looking back to the woods and trees. It was important not to ignore the forest.

For simplicity the building is finished using three materials, timber cladding, render and large areas of glass. The timber clad element has a sloping roof to reduce the scale on approach, and uses an anthracite-coloured modern clay tile.

“We totally understood that the need to build in a traditional method wasn’t necessary any more. A lot of people would ask us why are we building a house made of wood but when you see it being built it’s incredibly solid, it’s incredibly well engineered. It took about 2 ½ days for the house to go up. It was quite amazing to see.” – Owner House Clifton

Find out more about this project

 

Our sponsors